Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > 2 shorts voor de lange termijn

2 shorts voor de lange termijn

Nieuwe technologie spreekt tot de verbeelding van mensen, het is leuk om te fantaseren over zelf-rijdende auto’s en een slimme(re) Apple Watch. Onder beleggers is het vervolgens vaak de sport om te bedenken welk bedrijf hier het meest van zal profiteren.

Het omgekeerde is waarschijnlijk makkelijker om te doen, welke bedrijven zullen lijden en misschien wel sneuvelen dankzij de nieuwe technologie?

Aan de hand van twee trends voorspel ik welke bedrijven/sectoren onderuitgaan of het tenminste zwaar zullen krijgen, deze trends zijn hernieuwbare energie en wifi.

Zowel wi-fi als duurzame energie worden beter en goedkoper. Dit zorgt ervoor dat de oude monopolies van ‘oude energie’ bedrijven en ‘klassieke telecom’ bedrijven steeds minder sterk worden. Een mooi voorbeeld zijn de superchargers van Tesla waar bestuurders gratis een volle accu kunnen laden. In hoeverre dit een haalbare business voor de lange-termijn is laat ik even terzijde. Het punt is dat dit 20 jaar geleden onmogelijk was en nu is daar opeens een serieuze concurrent. Tegelijkertijd leggen mensen zonnepanelen op hun eigen dak en laden de rest van hun leven thuis hun auto op zonder ooit nog een Shell of BP te zien.

Eenzelfde principe kunnen we ook gaan zien bij draadloos internet. Waar nu de klassieke telecom bedrijven dit nog aanbieden via 4G is er niet veel moeite voor nodig om je voor te stellen dat dit landelijk dekkend gratis wordt aangeboden. In NY is begin 2016 een test gestart waarbij gratis wifi door de stad wordt aangelegd met uiteindelijk 7.500 hotspots.

Bedrijven als Google en Amazon zijn bereid veel diensten tegen of zelfs onder de kostprijs aan te bieden, zij maken hun winsten op een andere manier. Dit is een groot gevaar voor bedrijven die bijvoorbeeld het aanbieden van een internet- of telefoonverbinding als voornaamste inkomstenbron hebben.

Een ander belangrijk onderdeel van deze diensten is dat het klanten niet veel uitmaakt wie het levert, de energie uit het stopcontact of de wifi hotspot in de stad, zolang ze maar goed werken. De aanbieders van deze diensten kunnen totaal niet vertrouwen op merktrouwe klanten. Ook aan de snelweg tank je gewoon wanneer het uitkomt of wanneer het echt nodig is, of het nu Shell,BP of Total is maakt veel mensen weinig uit. De mate waarin je als bedrijf merktrouwe klanten hebt is een cruciaal ingrediënt om als bedrijf te overleven bij intensievere concurrentie. Het maakt voor Apple niet uit dat er concurrenten met een goedkoper (beter) product in de markt zijn, zij hebben erg trouwe klanten. Ik vrees echter dat consumenten niet zo trouw aan hun KPN of Vodafone abonnement zijn als blijkt dat ze gratis hotspots in de stad kunnen gebruiken.

Hoewel ik voorspel dat zowel telecombedrijven als energiebedrijven in een neergaande markt zitten en het zwaar kunnen krijgen is short gaan erg lastig en erg riskant. Het kan namelijk een tijd duren. Het overtuigd mijzelf dan ook met name om niet long te gaan, het short handelen is meer voor traders weggelegd, ik zie mijzelf liever als lange termijn investeerder.