Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > Aandeel Berkshire Hathaway +25% YTD

Aandeel Berkshire Hathaway +25% YTD

Heeft het Orakel uit Omaha zijn magische krachten verloren? Deze vraag wordt ongeveer elk jaar gesteld, onafhankelijk van het succes van Warren Buffet of Berkshire Hathaway.

Ook in 2016 zagen we weer enkele negatieve berichten die ons doen geloven dat Warren Buffet vooral miljarden dollars aan het verliezen is. Het FD deed daar dit jaar ook aan mee met een serieuze kop: . In het artikel werd gelukkig nog wel even genoemd dat het ‘kleingeld’ was, hoewel dit weer een vreemde correctie is gezien de titel was ‘Buffet verliest vermogen’. Of het nu gaat om een dipje in Wells Fargo of Coca Cola, het is gemakkelijk en populair om snel de miljarden verliezen door te berekenen.

Meestal kijken dit soort koppen en bijbehorende vluchtige artikelen enkel naar de marktwaarde op de beurs. En aangezien Berkshire Hathaway een marktkapitalisatie van meer dan $400 miljard heeft is elke beweging van 1% een beweging van miljarden dollars.

Het is echter opvallend hoe weinig artikelen dit jaar spreken over de miljarden dollars die Buffet ‘wint’ in 2016. De koers van Berkshire Hathaway staat in 2016 maar liefst 25% hoger dan waar het begin dit jaar op stond. Gezien het formaat van Berkshire Hathaway betekent dit een toename van marktwaarde van meer dan $80 miljard enkel in 2016. Wanneer we rekenen met een bezit van 20% In Berkshire Hathaway voor Warren Buffet betekent het dat zijn vermogen dit jaar met $16 miljard is toegenomen

Kortom als we weer eens terugkijken op de zin: “Heeft het Orakel uit Omaha zijn magische krachten verloren?” Dan is het antwoord toch echt “Nee, niet in 2016 :)”