Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > Aandelen Alphabet

Aandelen Alphabet

Sinds 2015 is Alphabet Inc. het moederbedrijf van Google. Andere dochter bedrijven van Alphabet zijn onder andere Google Fiber, Nest Labs en Google Capital. De internet gerelateerde onderdelen zoals Android en Youtube vallen nog steeds onder Google.

Wie ervoor kiest om wel of niet te beleggen in Alphabet zal dit doen gebaseerd op de prestaties van Google. Daar zullen we ons in deze beschouwing tot beperken. Op de beurs zijn er twee versies van de aandelen Alphabet Inc te verhandelen onder de trackers GOOG en GOOGL.

Google Producten

Het bedrijf dat nog géén 20 jaar bestaat bedient dagelijks miljoenen mensen over de hele wereld met de zoekmachine Google, deze behoeft geen verdere uitleg, echter tegenwoordig is dat niet meer het enige. Diensten als GMail, Youtube, Android en Chrome zijn in korte tijd ook nr.1 of nr.2 geworden in hun eigen marktsegment. De volgende extreme getallen spreken voor zich:

  • Online Video Marktaandeel Youtube 76% (bron)
  • Gmail: Ruim 900 miljoen gebruikers
  • Android: Marktaandeel 82% (bron)
  • Chrome: Marktaandeel 47% (bron)

We hoeven het nog niet eens over Streetview, Google Translate, Maps, Drive en Play te hebben om te zien dat Google oppermachtig is in de online wereld. Het wonderlijke is ook dat Google of beter gezegd Alphabet ook nog steeds ermee weg komt om eigen producten en diensten via de zoekmachine Google duidelijk een voorkeur te geven. Toen Microsoft standaard de browser Internet Explorer installeerde op Windows kreeg het enorme boetes op basis van het mededingingsrecht. Er lopen wel EU antitrust zaken tegen Google maar het valt relatief nog mee. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat Google Alphabet mede in het leven heeft geroepen om een mogelijke antitrust zaak in de toekomst te kunnen afwenden.

Waarschijnlijk zien de oprichters van Google een opsplitsing in de toekomst ook als onvermijdelijk gezien het bijna monopolie dat het bedrijf op delen van het internet aan het bouwen is. Voor aandeelhouders kan een opsplitsing in de toekomst erg gunstig uitpakken afhankelijk van de waarde die tegen die tijd natuurlijk aan de diverse onderdelen wordt toegekend. Vorig jaar werd enkel Youtube al door een analist op $70 miljard geschat, zie Fortune.

Cijfers en Prestaties

De cijfers van het bedrijf Google zijn zeer positief. Maakte het bedrijf in 2011 nog een nettowinst van $9,7 miljard op bijna $38 miljard omzet, in 2015 zijn beide getallen bijna verdubbeld met $16,3 miljard winst op $75 miljard omzet. Dat een bedrijf met een marktwaarde van ongeveer $500 miljard nog steeds zo hard kan groeien is ongekend. Toch schommelt de koers-winst verhouding van het aandeel regelmatig rond de 29. Dit is niet goedkoop maar voor een bedrijf dat zo hard groeit en tegelijkertijd zo weinig concurrentie heeft is dit niet eens extreem duur. Waarderingen van internet bedrijven als Facebook en Amazon zijn vele malen hoger.

Het Aandeel

Zoals reeds genoemd zijn er aandelen GOOG en GOOGL verhandelbaar op de aandelenbeurs. Dit is gedaan via een stock-split om de oprichters Sergey Brin en Larry Page in controle van het bedrijf te houden. De aandelen GOOG zijn class C aandelen, deze hebben géén stemrecht. Hierdoor hebben Page en Brin met slechts 16% van de aandelen Alphabet toch meer dan 50% van het stemrecht in handen.

Hoewel de marktwaarde van Alphabet richting de $500 miljard gaat is het toch een groeiaandeel. Er wordt géén dividend uitgekeerd en het eigen aandelen inkoop programma is ook bescheiden, dit is niet eens genoeg om het aantal uitstaande aandelen te laten dalen. Het rendement voor beleggers komt uit de groei van de omzet, de winst en de waardering van het aandeel. Wel heeft het bedrijf inmiddels een bedrag van $75 miljard aan cash op haar rekening staan, dit zal wellicht in de toekomst gebruikt worden voor een grote overname zoals we onlangs met Microsoft en Linkedin zagen.

Risico’s

Advertentiemarkt is volatiel

Gezien de inkomsten van Alphabet bijna volledig uit advertentie inkomsten bestaan kun je bij een recessie een flinke dip verwachten. De advertentiemarkt reageert vaak heftig op een recessie, het is gemakkelijk voor een bedrijf om snel en tijdelijk advertentie-uitgaven omlaag bij te stellen.

Eigenaren hebben (te) grote invloed

De twee eigenaren van Alphabet Sergey Brin en Larry Page hebben tot nu toe erg verstandige dingen gedaan voor het bedrijf en keuzes gemaakt die goed hebben uitgepakt voor de aandeelhouders. Echter kan dit in de toekomst anders uitpakken.

Regulering speelt parten

Een opsplitsing is nog het minste gevaar vanuit overheden voor Alphabet. Een slechtere uitkomst zou het zijn wanneer Google bijvoorbeeld concurrenten van Adwords toe moet laten op haar eigen sites om zo een concurrerende markt te creëren. Indien dit gebeurt zal het percentage wat Adwords aan clicks verdient snel dalen.

Slot – Wel of Niet Kopen?

Met elke belegging zijn er risico’s dit is met Alphabet niet anders. Daar staat echter veel tegenover, het bedrijf blijft groeien en de winsten nemen elk jaar toe. Tevens weet Alphabet met Google zich steeds steviger te vestigen in het internet landschap door niet alleen de zoekmachine aan te bieden maar ook de browser (Chrome) waar men mee het internet op gaat en het toestel dat gebruikt wordt (Android). Alleen de internetverbinding ontbreekt nog maar met Google Fiber wordt ook daaraan gewerkt. Wie gelooft in het toenemende gebruik waarbij Google een rol zal blijven spelen kan niet om dit aandeel heen. Er is géén echte concurrent op dit moment en ondanks de snelle veranderingen in de technologie wereld is het bedrijf al 10 jaar oppermachtig en eigenlijk steeds machtiger.

Koers Alphabet 2020?