Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > Aandelen Procter & Gamble Kopen?

Aandelen Procter & Gamble Kopen?

Wie op straat mensen vraagt naar Procter & Gamble (P&G) krijgt wellicht nog veel verbaasde blikken te zien. Wanneer echter producten als Gilette, Pampers, Ariel, Always en Oral-B genoemd worden zal bijna iedereen hier blijk van herkenning geven, al deze merken zijn in het bezit van het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble.

Om aan te geven hoe populair de producten zijn; in 98% van de Amerikaanse huishoudens wordt één of meerdere producten van het bedrijf gebruikt. In totaal richt het 178 jaar oude Procter & Gamble zich op de verkoop van 65 verschillende producten in meer dan 180 landen.

Producten

Procter & Gamble verkoopt producten in 10 zelf gedefinieerde categorieën zoals: scheren, baby, mond, huid, haar en nog meer. In deze 10 categorieën is het 7 keer de marktleider. Dit geeft het bedrijf een erg sterke positie. Gebruikers van Gilette scheermesjes hebben een erg sterke gewenning aan dit merk waardoor concurrentie maar lastig marktaandeel kan winnen. Tegelijkertijd weten ook de merken van P&G maar weinig omzetgroei te behalen, het bedrijf wist in totaal in 2015 2% meer producten te verkopen dan het voorgaande jaar. Het grootste deel van omzet wordt behaald in de Verenigde Staten, gevolgd door Europa. De kansen voor het bedrijf liggen in de opkomende markten zoals China, hier kan nog veel groei behaalt worden. Echter tot op heden heeft P&G minder goede resultaten behaald dan concurrenten in China. Van alle producten die door P&G worden verkocht zijn 21 merken goed voor meer dan $1 miljard omzet per jaar, hieronder vallen nog 11 merken met een omzet van $500 miljoen tot $1 miljard per jaar.

Dividend

Één van de belangrijkste redenen waarom beleggers aandelen Procter & Gamble kopen is het dividend. Het bedrijf betaalt al 125 jaar lang dividend uit aan haar aandeelhouders en heeft dit de afgelopen 59 jaar onafgebroken weten te verhogen. Gemiddeld waren dit dividend verhogingen van rond de 10% echter de laatste jaren is dit fors gedaald tot dividend verhoging van slechts 1% in 2016. Wie in 2016 begint met het kopen van aandelen P&G start met een dividendrendement van 3,2%, hoger dan gemiddeld voor aandelen en zeker fors hoger dan spaarrentes de afgelopen jaren.

Conclusie

Het bedrijf Procter & Gamble is in één woord samengevat: stabiel. Dit geld zowel positief als negatief. De kans op enorme groei lijkt momenteel laag met slechts 2% omzetgroei in 2015 en een dividendverhoging van 1%. Het bedrijf profiteert nog (te) weinig van de opkomende markten waaronder China en heeft last van een dure dollar. Tegelijkertijd zijn de tientallen merken die verkocht worden wereldwijd enorm populair en bewijst het bedrijf al meer dan 100 jaar dat het weet om te gaan met veranderende marktomstandigheden. Met een goed dividend kan een investering hierin zeker worden verantwoord, verwacht echter niet een verdubbeling van je vermogen.

Bronnen: