Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > Aandelen Unilever

Aandelen Unilever

Algemene Introductie

Het Nederlands-Engelse bedrijf Unilever is in 1930 opgericht bij het samengaan van het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie en het Engelse bedrijf Lever Brothers, een zeepfabrikant. Sindsdien is het bedrijf onder andere dankzij diverse overnames het op twee na grootste bedrijf in omzet van consumenten producten geworden. Enkele overnames van bekende merken zijn Lipton in 1971 en Ben&Jerry’s in 2000. In 2015 werkten er wereldwijd 172 duizend mensen voor Unilever en wist het bedrijf een omzet van €53 miljard te behalen.

Huidige best-seller Producten

In totaal verkoopt Unilever meer dan 400 verschillende producten in ongeveer 190 landen. De bekende merken met een omzet van meer dan €1 miljard per jaar zijn: Axe, Ben&Jerry’s, Knorr, Lipton, Magnum, Dove, Omo, Becel, Surf, Sunsilk Hellmann’s, Rexona, Lux en Rama.

Unilever: Het Dividend Aandeel

Als dividend aandeel is Unilever redelijk geliefd, dat wil zeggen niet zo geliefd als de Amerikaanse concurrent Procter&Gamble. Dit komt met name door een minder stabiel dividend beleid dan het Amerikaanse bedrijf. Unilever heeft zowel in de jaren ’70, ’80 als ’90 een dividend-freeze gehanteerd die minder sterkte laten zien dan de ruim 50 jaar onafgebroken dividendgroei van P&G. Toch heeft Unilever sinds 1960 het dividend met gemiddeld 7.57% verhoogd. Meer over de precieze ontwikkeling van het dividend vind je in dit artikel.

Wie het aandeel Unilever in juli 2016 koopt heeft te maken met een redelijk tot overgewaardeerde koers. Op een koers van ronde de €42 geeft Morningstar een toekomstige PE waarde van 20.5. Met een dividend van €0,32 per kwartaal kijk je nu tegen bijna 3% dividendrendement.

Zowel in 2014 als in 2015 wist Unilever omzet en volume groei te behalen, de omzet nam in 2014 met 2,9% toe en in 2015 zelfs met 4,1%.

Bron: https://www.unilever.com

Aandelen Unilever Kopen: Voor- & Tegen argumenten

We beginnen met het positieve aangezien Unilever een prachtig (deels) Nederlands bedrijf is.

Argumenten Voor het kopen van aandelen Unilever:

  • Goed defensief bedrijf, het bedrijf verkoopt veel verschillende producten in erg veel landen en maakt daarmee elk jaar miljarden winst.
  • Hoog dividend, met een dividend van 3% krijg je een goede vergoeding als aandeelhouder, daarbij kun je jaarlijks een meer dan redelijke dividendgroei verwachten.
  • Lange termijn vooruitzichten zijn goed met flinke marktaandelen in opkomende landen.

Argumenten Tegen het kopen van Unilever:

  • Duur, de koers van aandelen Unilever staat op de absolute piek die het ooit heeft gestaan.
  • Weinig kans op extreme groei gezien de huidige omzet reeds boven de €50 miljard per jaar uitkomt, verwacht géén 15-20% winstgroei per jaar.
  • Om groei te kunnen behalen investeert Unilever flink, huidige investeringen zoals de overname van Dollar Shave Club voor $1 miljard zijn een risico.

Samenvattend verwacht ik voor Unilever de komende 10 jaar ongeveer 7% rendement, bestaande uit 3% dividend en 4% groei. Dit leidt tot een verdubbeling van de investering.

Wat is jouw verwachting voor de koers van Unilever?

Welke koers staat Unilever in 2020?