Wednesday, October 27, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Beleggen met Lage Kosten

Beleggen met Lage Kosten

Kosteloos beleggen is helaas niet mogelijk, echter de verschillen in kosten die banken en online brokers in rekening brengen zijn enorm. Het is iets wat beleggers vaak onderschatten omdat zij zich met name richten op zo hoog mogelijke rendementen realiseren. Echter het beperken van de kosten heeft op de langetermijn een significant effect op het totale rendement.

Als voorbeeld voor deze kosten nemen we de Nederlandse bank ING waar ik zelf ook één van mijn beleggersrekeningen heb. De ING hanteert drie verschillende kosten, naast transactiekosten zijn er de jaarlijkse kosten basisfee en servicefee.

Als we uitgaan van een portfolio van € 100.000 met ‘slechts’ 1 transactie per maand (van gemiddeld € 2.000) zien we de volgende kosten:

Aandelen Portfolio € 100.000,00
Kosten bij ING:
Basisfee: € 16,00
Servicefee: € 210,00
12 transacties (a €2.000): € 57,60
 Totale kosten per jaar: € 283,60

Een eenvoudige aandelen portefeuille bij de ING met slechts 1 transactie per maand kost bijna 0,3% van het totale vermogen. Tel hierbij nog de vermogensbelasting van 1,2% op en je hebt in totaal al 1,5% aan ‘vaste kosten’ op je aandelen per jaar.

Het is belangrijk je eigen portfolio goed in te schatten en vervolgens de rekensom te maken. Afhankelijk van het type belegger zul je meer of minder transacties maken. Ook het type aandeel of ETF dat je wil kopen bepaalt de kosten die banken en brokers in rekening brengen. Bovenstaande is dus enkel een voorbeeld van waar je rekening mee kunt houden maar kan niet één op één gebruikt worden voor je eigen situatie.

Let op: Vanaf 01-01-2017 verandert de vermogensrendementheffing, zie http://www.vermogensrendementsheffing.com