Sunday, December 5, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Ben je een Belegger of een Trader?

Ben je een Belegger of een Trader?

Als je met mensen praat over beleggen hoor je vaak dat ze wel geld over hebben om te gaan beleggen maar géén zin of géén tijd om er ‘continu mee bezig te zijn’ en de markt te volgen.

Hier verwarren veel mensen de belegger met de trader. Ervoor kiezen om een belegger te zijn kan ook betekenen elke maand automatisch €500 in een Vanguard index fonds te stoppen en de rest van je leven géén seconde naar beurskoersen kijken. Dit is ook beleggen, sterker nog, dat is een vrij verstandige vorm van beleggen. Uiteraard iets actiever beleggen betekent voor veel mensen wel zelf aandelen selecteren en een eigen portfolio beheren. Echter ook dit hoeft niet te betekenen dat je meerdere keren per dag de beurs in de gaten houdt en wekelijks of zelfs dagelijks handelt.

Voor buitenstaanders is er weinig verschil tussen beleggen en handelen. Het heeft allemaal betrekking op de financiële markt waar lastige termen je om de oren vliegen en er volgens RTL Z dagelijks een crisis is waarbij het belangrijk is om als belegger hier alles van te weten. Hier halen we graag weer een quote van Warren Buffet aan:

If you aren’t willing to own a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes”

Kortom, zelfs de grootste ‘belegger’ op aarde maakt zich niet druk over ‘de markt’. Bedenk je namelijk dat deze markt koersen weergeeft van aandelen, dit zijn gewoon bedrijven die dagelijks spullen en diensten verkopen. Ga je echt anders denken over een bedrijf waarin je wil investeren voor de komende 10 jaar als blijkt dat een dag later de USD/EURO 2% is gedaald?

Het is niet gek dat veel mensen op de beurs beginnen met handelen. Je legt een bedrag in en slechts enkele weken later zie je dat je hier bijvoorbeeld 10% rendement op hebt behaald. Het is lastig dan niet ‘verstandig’ te zijn en te verkopen. Je kunt jezelf vervolgens dingen vertellen als ‘van winst nemen is nog nooit iemand slechter geworden.’ Dit is echter grote onzin aangezien je de beslissing van verkopen met winst NU moet afwegen tegen behouden en winst op de lange termijn.

Een voorbeeld hiervan is wat Warren Buffet zelf één van zijn grootste fouten noemt. Hij investeerde in 1966 $4 miljoen in Disney, dit was destijds 5% van het hele bedrijf. Slechts één jaar later was de waarde flink omhoog gegaan en kan Buffet zijn aandeel weer verkopen voor $6 miljoen. Hij behaalde 50% rendement in 1 jaar en was hiermee destijds erg tevreden. Had hij dit behouden was de waarde van zijn belang uitgegroeid naar een bedrag tussen de $7 en $12 miljard (géén miljoen maar miljard!). Dit noemt Buffet zelf zijn grootste fout. Het is de menselijke fout om te zeggen dat hij mooi 50% rendement heeft gemaakt en dat het een goede beslissing is geweest. Hij heeft echter op het moment van de verkoop besloten dat het geld in Disney een beter rendement ergens anders kan behalen, en dat klopte totaal niet.

Probeer dit te herinneren de volgende keer als je iets met 15% wilt verkopen, bedenk je tegelijk dat je niet al te lange tijd terug dit bedrijf nog een investering voor de lange termijn waard vond.