Sunday, December 5, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Brexit = Verkopen?

Brexit = Verkopen?

Dat de Brexit onverwacht en als een grote schok kwam is duidelijk, de vraag voor iedereen is ‘wat nu?’. Voor beleggers betekent dit lange tijd van onzekerheid op de markt en daar houden beleggers niet van. Aandelen gaan net als vrijdag ook op maandag hard onderuit met de banken voorop. Veel beleggers zijn dus aan het verkopen geslagen, echter de vraag is wat het verkopen van aandelen op dit moment precies betekent.

Wie verkoopt is namelijk vermogen aan het verplaatsen, bijvoorbeeld van aandelen naar een valuta. Indien je je aandelen verkoopt en het geld op een spaarrekening zet van je (Nederlandse) bank betekent dit dat je je positie in de valuta de Euro hebt vergroot ten opzichte van je aandelen portfolio. Is dit echter wel het goede moment zwaarder in te zetten op de Euro? Als deze Brexit twee jaren getouwtrek gaat creƫren tussen de EU en het VK lijkt dat de stabiliteit van de Euro niet ten goede te komen. Daar moet nog bijkomen dat er wellicht andere landen een mogelijke uittreding gaan verkennen.

Een andere valuta als de Dollar kiezen kan natuurlijk ook een keuze zijn. Het nadeel hiervan is dat je instapt op een erg duur moment voor de USD. Deze staat op het hoogste punt in de afgelopen 10 jaar. Mocht het helemaal mis gaan in Europa is dit wel een veilig haven en is de kans dat de USD nog sterker wordt zeker aanwezig.

Wie niet in valuta wil vluchten kan proberen het portfolio op te schuiven richting minder crisis gevoelige aandelen. Dit zijn op het eerste gezicht mondiale bedrijven met een hoofdkantoor en notering in de VS die echter in alle landen een sterke positie hebben. Hier zijn de klassieke blue chips wellicht een interessante keuze, denk aan Ahold, McDonalds en Microsoft maar ook de ‘nieuwe’ wereldwijde bedrijven zoals Nike en Google. Deze worden niet als Bluechips gezien maar bieden wel degelijk bescherming in tijden van crisis. Echter ook aan deze keuze zit het nadeel dat geen van deze bedrijven goedkoop te noemen is op dit moment.

Het is een terugkerend probleem, de veilige havens zijn duur. Dit is niet zo gek gezien de dalende rente er al jaren voor gezorgd heeft dat geld zijn weg zocht naar andere veilige havens dan obligaties met een beetje rendement. De bluechips waren hier een ideale keuze voor. En hoewel ze duur zijn moeten we ook niet overdrijven. Wie zijn geld verdeelt over aandelen als Unilever, Coca-Cola, McDonalds, Nike, Visa, Microsoft kan gemakkelijk 2 tot 3% dividend ontvangen. De kans dat deze bedrijven de komende jaren het dividend niet kunnen betalen of zelfs falliet zouden gaan schat niemand als erg groot in.

Zoals altijd brengt elke keuze een ander risico met zich mee. Het belangrijke van een Brexit is dat we ons weer moeten realiseren dat het portfolio altijd in balans moet zijn en een schok als de Brexit aan zou moeten kunnen. Bedrijven die wereldwijd opereren en jaar in jaar uit hoge winsten behalen overleven een opschudding in de EU wel. Mocht het natuurlijk uit de hand lopen en de totale economie van alle EU landen instorten dan zullen ook zij pijn leiden, echter is in zon noodsituatie niets meer veilig en heb je ook niets aan je vermogen in spaargeld, bij welke bank tenslotte?