Sunday, December 5, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Dividend Aandelen Kopen

Dividend Aandelen Kopen

Langetermijn beleggen kun je het beste doen door het kopen van indexfondsen, ook wel ETF’s en trackers genoemd. Dit zegt zelfs superbelegger Warren Buffet. We schreven echter ook al over de nadelen van indexfondsen. Daarom bespreken we nu een andere veel gekozen conservatieve vorm van lange-termijn beleggen, het kopen van dividend aandelen.

“Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in.” door John D. Rockefeller

Wanneer krijg je dividend?

Dividend wordt meestal één keer per kwartaal uitgekeerd door het bedrijf aan de aandeelhouders. Er zijn veel verschillen in dividend, er zijn ook bedrijven die het maandelijks of slechts jaarlijks uitkeren. Ook de hoogte varieert sterk, van minder dan 1% tot meer dan 10% op jaarbasis. Gemiddeld keren de bedrijven uit de S&P500 rond de 2% dividend uit. Dit lijkt misschien niet zoveel, hoewel het meer is dan de spaarrente momenteel. Het begint pas echt mooi te worden als er een consistente groei van het dividend is. Bedrijven als Pepsi, Unilever, Coca-Cola, Nike, Disney en meer laten al vele jaren (sommige al tientallen jaren) een groei van het dividend zien. Wanneer je een dividendrendement van 2% of 3% combineerd met een dividendgroei van 6% of 7% worden de resultaten al fors hoger.

Voordeel van Dividend

Hoe dan ook is er één voordeel van dividenduitkeringen wat veel beleggers overtuigd. Dividend is echt geld, het is keiharde cash die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Bedrijven schermen soms met aandeleninkoop of overnames die de waarde van aandeelhouders moeten vergroten, dit is echter niet zo zeker als een dividend.

3 Soorten dividend aandelen

In het algemeen keren bedrijven in het begin van hun bestaan minder dividend uit. Kijk bijvoorbeeld naar Google (geen dividend) en Apple (net begonnen met dividend). Vervolgens beginnen bedrijven met het uitkeren van lage dividend bedragen, Nike en Disney keren rond de 1% dividend uit, en zullen ze dit over de loop van jaren willen laten groeien.

Dividend beleggers spreken vaak van drie categoriën betreffende dividend aandelen, dit zijn:

  1. Hoog dividend – lage groei
  2. Gemiddeld dividend – gemiddelde groei
  3. Laag dividend – hoge groei

Hoog dividend – lage groei

Het schoolvoorbeeld van deze categorie in Nederland is natuurlijk Shell. Het bedrijf heeft een erg hoge dividenduitkeren van momenteel meer dan 7%. Hoewel het wel de doelstelling is dit te laten groeien kun je momenteel erg weinig groei verwachten en wordt er zelfs rekening gehouden met een dividendverlaging.

Gemiddeld dividend – gemiddelde groei

De tweede categorie zien velen als de sweet-spot, je ontvangt al een redelijk dividend van soms wel 3% en kunt dit ook nog eens elk jaar met een percentage van bijvoorbeeld 5% omhoog zien gaan. Het geeft je aan de ene kant gelijk wat inkomen wat je kunt gebruiken en tegelijk ook een bescherming tegen inflatie. In Nederland is Unilever een mooi voorbeeld van deze categorie, zowel in 2014 als in 2015 heeft Unilever haar dividend met ongeveer 6% verhoogt. Wie vandaag dit aandeel koopt begint met een dividendrendement van 3%. Mocht de 6% groei doorzetten betekent dit dus 9% rendement per jaar.

Laag dividend – hoge groei

Deze derde categorie betreft meestal bedrijven die hard groeien, zowel in omzet als in winst en dus ook de mogelijkheid hebben om hun dividend jaarlijks met 15% of 20% te verhogen. In Nederland is het lastig goede voorbeelden te vinden daarom kijken we over de plas. Daar zijn genoeg typische voorbeelden. Een leuke is bijvoorbeeld Starbucks, dat in 2015 haar dividend nog met 25% verhoogde. Wie nu het aandeel koopt begint met 1,4% dividend maar in de tweede helft van dit jaar zal dit waarschijnlijk weer flink verhoogd worden.

Dividendgroei voor de langetermijn

Afhankelijk van je voorkeur zul je meer hoog dividend of meer hoge groei willen hebben. Wanneer je afhankelijk van het dividend bent om je vaste lasten te betalen zal een hoger dividend vaak goed van pas komen. Wie pas over 10 jaar of nog later het geld nodig heeft kan gemakkelijker naar dividendgroei aandelen kijken.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in dividend aandelen zijn de lijsten op deze website een absolute must om door te nemen.

Dividendgroei berekenen

Voor wie snel wil  berekenen wat de dividendgroei betekent is er een handige vuistregel. Deel 72 door het dividendgroei percentage en je hebt het aantal jaren dat het duurt voordat het dividend is verdubbeld.

Dus bij een bedrijf dat haar dividend elk jaar met 7% verhoogd delen we 72/7=10.3, het duurt dan 10,3 jaren voordat het dividend is verdubbeld. Groeit het dividend met 15% krijgen we 72/15=4.8 en duurt het dus minder dan 5 jaar om het dividend te verdubbelen.

Extra rendement wordt behaald uit herinvesteren dividend, dit is vergelijkbaar met het rente-op-rente effect. Bereken zelf de resultaten door middel van deze tool.

Om te beginnen met het onderzoeken van dividendaandelen is het leuk bij de ‘beste’ te beginnen, de volgende bedrijven keren al meer dan 50 jaar dividend uit en laten dit al ruim 50 jaar groeien: Proctor&Gamble, Coca-Cola, 3M, Johnson&Johnson, Colgate-Palmolive, klik hier voor volledige lijst.