Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > Franklin Resources Aandelen

Franklin Resources Aandelen

Franklin Resources heeft op 13 december 2016 het dividend met 11% verhoogt.

Franklin Resources wordt aan de NYSE verhandeld onder de ticker BEN wat een verwijzing is naar Benjamin Franklin. De oprichter van Franklin Resources was een groot bewonderaar van Benjamin Franklin.

Franklin Resources is een wereldwijde vermogensbeheerder met het grootste deel van de klanten in de Verenigde Staten (68% in 2015). De Afgelopen jaren heeft het bedrijf te maken gehad met een daling in beheerd vermogen. Deze daling was met name fors in 2015 waar het van bijna $900 miljard gemiddeld beheerd vermogen daalde tot onder de $800 miljard.

Risico’s

Een van de oorzaken hiervan is een trend richting de passieve ETF fondsen in plaats van het actief beheer door fondsen van Franklin Resources. Ondanks deze flinke daling weet het bedrijf de winst aardig op peil te houden. In 2011 winsten ze een winst van $1,9 miljard te maken, dit liep op tot ruim $2,3 miljard winst in 2014 en daalde weer naar ruim $2 miljard in 2015.

Het grootste risico voor het bedrijf is dan ook dat deze trend onverminderd doorzet en het hele business model van vermogensbeheer onder druk komt te staan.

Aandeelhouders

Het dividend van Franklin Resources komt meestal niet boven de 2% uit, momenteel staat de koers vrij laag en kun je dus net de 2% dividendrendement verwachten. Echter het bedrijf waardeert haar aandeelhouders juist erg sterk. Naast het dividend koopt het namelijk elk jaar voor een flink bedrag aan eigen aandelen in. De afgelopen twee jaar liep dit bedrag op tot ruim $1 miljard, wat gezien de marktwaarde van het bedrijf van ruim $22 miljard een groot deel is. Deels wordt de eigen inkoop van bedrijven vaak teniet gedaan door de uitkering van aandelen aan werknemers. Echter bij Franklin Reources daalt het totale uitstaande aandelen ook echt. Moest de winst in 2013 nog verdeeld worden over 634 miljoen uitstaande aandelen, in 2016 was dit gedaald naar 583 miljoen uitstaande aandelen, een daling van 8% in 3 jaar.

Wat hierbij extra bijzonder is is het feit dat het bedrijf niet meer aandelen inkoopt als de koers hoog staat, een fenomeen wat je helaas vaak ziet. Dit bedrijf koopt meer aandelen in als de koers laag staat, een teken van goed inzicht in de realistische waarde. Wat lastig kan zijn voor aandeelhouders is dat Franklin Resources géén constant beleid voert, zo keerde het in 2012 en 2014 een extra dividend uit, hier zit echter géén vast patroon achter.

Waardering

De huidige waardering van het aandeel is met een koers-winst verhouding van ongeveer 14 niet hoog te noemen. Zeker gezien de vrij dure markt en de koers over de afgelopen 5 jaren valt dit als redelijk tot zelfs goedkoop te zien. Neem je hierbij nog het eigen vermogen van ruim $6 miljard mee ($8 miljard aan cash en $2 miljard aan schulden) dan hebben we het zelfs over een koers-winst verhouding van onder de 10.

Het is enigszins verbazingwekkend dat in een vrij hoog gewaardeerde markt waarbij met name veilige havens populair zijn een degelijk bedrijf als Franklin Resources zo goedkoop is.

Schatting

Het is mijn verwachting dat we in 2017 een winst van tussen de $3 en $3,50 per aandeel gaan zien. Ik verwacht dat de ergste daling in Assets Under Management (AUM) geweest is en de markt weer iets positiever zal worden over dit enorm winstgevende bedrijf. Als de waardering iets oploopt en uitkomt op een waardering van 15 keer de winst (nog steeds niet duur) geeft dit een koersdoel van rond de $48 (20% upside tegenover de huidige koers van $40).

Disclaimer: Long BEN

Bron: http://investors.franklinresources.com