Sunday, December 5, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Gekochte aandelen in 1e helft 2016

Gekochte aandelen in 1e helft 2016

Het opbouwen van een aandelen portfolio zie ik als een erg persoonlijke creatie. Er is in mijn ogen niet één juist portfolio aangezien iedereen andere wensen heeft. Naast dingen als leeftijd en benodigde inkomsten is ook je persoonlijkheid en het risicotolerantie een belangrijk onderdeel. Één van mijn eerste aandelen was bijvoorbeeld Nokia. Ik had de ineenstorting van het aandeel vanaf 2008 gezien en vond dat er in 2012 wel in erg sterke mate op een bankroet werd gespeculeerd. Rond het dieptepunt heb ik enkele honderden aandelen verzameld en deze vervolgens na het Microsoft overnamebod verkocht. Het is een prima manier van beleggen (of speculeren) maar deze past toch niet helemaal bij mij. Het vereist te veel goede timing en brengt te veel spanning met zich mee. In dit specifieke geval kwam ik er weliswaar met winst vanaf maar de grootste winst was dat ik geleerd heb niet op deze manier te willen beleggen.

Uiteraard schoot ik door en kocht vanaf 2012 alleen nog maar aandelen met dividend en een erg lang stabiel verleden. Dit heeft er voor gezorgd dat er nu rond de 20 dividend aandelen in mijn portfolio zitten die ook in het geval van een grote crisis onaangeraakt kunnen blijven zitten. Een heerlijk rustig gevoel van een solide investering.

Echter zag ik ook nu weer een klein nadeel, ik miste enkele prachtige bedrijven in mijn portefeulle vanwege een te laag of géén dividend. Dit zijn niet perse risicovolle bedrijven, Alphabet en Berkshire Hathaway zijn hier passende voorbeelden van. Dit lijken in géén opzicht speculatieve aandelen en de kans dat ofwel Google of wel Berkshire over 5 of 10 jaar niet meer winstgevend zijn (laat staan niet meer bestaan) is in mijn ogen bijna nul. Echter beide betalen géén dividend. Deze eis heb ik persoonlijk nu losgelaten en ervoor gekozen dat een deel van rond de 30% van mijn portfolio uit lage of géén dividend aandelen mag bestaan. Naast Alphabet (gemiddelde aankoopprijs $715) en Berkshire Hathaway (gemiddelde aankoopprijs $143) heb ik in de eerste helft van het jaar nog geinvesteerd in Nike en Walt Disney Company. Deze bedrijven betalen beide een laag dividend van net iets meer dan 1% op jaarbasis, echter weten zij dit tot op heden wel elk jaar flink te verhogen. Nike is een wereldmerk wat nog steeds erg veel groei buiten de VS voor de boeg heeft. Het wist de omzet in 2015 wereldwijd met 10% te verhogen en groeide in China zelfs 18%. Het aandeel lijkt altijd te duur maar na de piek van $67 in november 2015 is de koers rond de $55 nu iets acceptabeler.

Disney is één van de weinig ‘redelijk’ geprijsde blue chip aandelen op dit moment, Morningstar geeft een forward P/E van 15.6 op het moment van schrijven. Vorig jaar vond ik dit aandeel rond de $100 al een prima investering maar in januari en februari heb ik zelfs rond de $90 kunnen bijkopen. Deze relatief lage koers komt met name door zorgen omtrent het onderdeel ESPN. Deze sportzender zorgt voor een flink deel van de winst van Disney en ziet de afgelopen jaren een afname in het aantal abonnees. Hoewel zorgwekkend blijft de winst die dit onderdeel genereert redelijk op pijl en blijft ook de geliefdheid van de zender ESPN ongekend hoog. Tevens heb ik er alle vertrouwen in dat live sport kijken populair zal blijven. Walt Disney Company – Gemiddelde koopprijs $90

Een andere wijziging die ik heb gemaakt is dat ik ETF trackers ook niet uitsluit. Er zijn voor- en nadelen van een index tracker maar op de lange termijn behalen trackers positieve resultaten. Ik heb onder andere gekozen voor de Vanguard Total Stock Market (VTI) (gekocht op $101). Dit is een tracker die de totale Amerikaanse markt volgt, zowel kleine als grote bedrijven (in totaal 3660 bedrijven) met jaarlijkse kosten van slechts 0.05%.