Sunday, December 5, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Nadelen van een index fonds

Nadelen van een index fonds

Laten we allereerst stellen dat wij grote fans zijn van index fondsen. In veel situaties is het beleggen in een index fonds, ETF, of een index tracker, het meest verstandige wat je kunt doen. Je maakt over de langere termijn een beter rendement en loopt daarbij ook nog eens minder risico.

Toch zijn er ook enkele nadelen, drie nadelen bespreken we stuk voor stuk.

Géén aandelen en sectoren uitsluiten

Het grootste nadeel van een index fonds is dat je géén aandelen kunt uitsluiten. Als je een SP500 tracker koopt zit je in alle type bedrijven, dus ook in olie, tabak, wapens etc.

Laag dividend

In het algemeen ontvang je bij index fondsen een laag dividend. De Vanguard Total Stock Market ETF betaalt 2% dividend uit bij de huidige koers. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je een eigen portefuille zo vormgeven dat deze gemakkelijk 3% dividend uitkeert, oftewel 50% meer inkomen uit je vermogen.

Beheerkosten

Hoewel de kosten vaak laag zijn moeten we ze toch als nadeel noemen. Als je kijkt naar de verschillende ETF producten van grote aanbieders als iShares, Vanguard en Schwab zijn de kosten vaak rond de 0.10%. Soms lopen ze iets op maar boven de 0.20% is zeldzaam. Echter reken je met 0.15% over een portfolio van €100.000 voor een periode van 20 jaar betekent dit dat je in totaal €4.000  aan beheerkosten betaalt voor volledig passief portfolio management. Kortom het is niet gratis.

Geïnteresseerd in index fondsen? Kijk dan bij deze drie aanbieders: