Sunday, December 5, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Opmars beurzen hapert in 2016

Opmars beurzen hapert in 2016

Zowel de Dow Jones als de AEX hebben in 2016 weinig resultaat geboekt. Wereldwijd zijn er drie grote trends waardoor de angst voor een recessie blijft.

  1. Olie landen liquideren aandelen
  2. Onzekerheid ECB/FED/Rente
  3. Groei China vertraagt

De onzekerheden rondom de olieprijs en de rentestanden samen met het idee dat de groei in China teveel afneemt zorgen ervoor dat de beurzen dit jaar weinig vooruitgang maken. Tegelijkertijd ervaar ik al deze angst en onzekerheid als erg prettig. Zonder dergelijke angsten waren we in mijn ogen te euforisch geworden en waren markten nog meer overgewaardeerd geraakt. Momenteel is dit al enigszins het geval maar valt het nog mee. Het zal ook meespelen dat de kredietcrisis nog te vers in het geheugen van velen zit. Echter dit voorkomt de absolute bubbelvorming in de markt, er is pas een bubbel als niemand bang is voor een bubbel.

Na de zomer verwacht ik dat het volgende gaat gebeuren, we zien hiervoor de eerste tekenen al, het zal wennen. Alles went toch? We wennen al lange tijd aan een afnemende groei in China, het zou ook gek zijn als we nog steeds een versnellende groei zouden zien nietwaar? Dat een dergelijke grote economie niet nog eens 20 jaar met meer dan 7% per jaar zal groeien is niet meer dan normaal. Een groei van 7% betekent een verdubbeling in 10 jaar! Ook wanneer China met 5% groeit is dit een groei en zullen veel bedrijven als VISA, Coca-Cola en Unilever flink kunnen profiteren van de opkomende middenklasse in zowel China als India.

Een lage(re) olieprijs zal evengoed wennen. Ook wanneer een vaatje komende jaren tussen de 40 en de 80 dollar kost zullen bedrijven als Shell en Exxon winsten blijven maken (van 1986 tot en met 2005 schommelde de olieprijs tussen de 40 en 65 dollar). Er zullen ongetwijfeld enkele slachtoffers vallen maar de angst dat onze banken weer enorme afschrijvingen zullen moeten maken zal weer wegzakken.

Het laatste element wat zal wennen is het rentespel, wat doet de FED? hoe reageert de ECB? Dankzij een hyperactieve media heeft u misschien het gevoel dat dit uw beleggingsresultaat drastisch zal beïnvloeden. Echter ook hier geldt dat tot 2007 rentepercentages van 4% of hoger erg normaal waren en de solide bedrijven prima winsten wisten te behalen.

Voor de korte termijn zullen dergelijke wijzigingen altijd voor wat beweging op de markten zorgen maar op de lange termijn beschouw ik dit als ruis. Wanneer je belegt voor de komende 5 jaar of langer zijn dergelijke zorgpunten van ondergeschikt belang ten opzichte van een degelijk winstgevend bedrijf kopen tegen een zo redelijk mogelijke koers.