Tuesday, October 27, 2020
Home > Beleggen in Aandelen > Overname Hershey door Mondelez?

Overname Hershey door Mondelez?

Update 18-07-2016:

Er is nog géén verder nieuws rondom het bod en de eventuele overname van Hershey door Mondelez. Ik verwacht dat het verhaal nog een vervolg krijgt en blijf het nieuws rondom Herhsey en Mondelez volgen.

Afgelopen donderdag heeft Hershey het overnamebod van Mondelez afgewezen. Toen eerder die dag bekend werd dat Mondelez een overname van plan was ging de koers van het aandeel bijna 20% omhoog van $98 naar $117 op de piek. Nadat de rust was weergekeerd bleef de koers liggen rond de $110 net iets boven het overnamebod van $107.

Ondanks dat ik de kans op slagen klein acht verwacht ik niet dat het na deze eerste afwijzing nu klaar is. Mondelez heeft vorig jaar haar koffie onderdeel Douwe Egberts afgestoten om zich meer op snoepgoed en snacks te richten. Een overname van Hershey past in dit plaatje en is qua product, markt en formaat een goede match. Mondelez is één van de grootste snoepfabrikanten ter wereld met een klein marktaandeel in de VS. Hershey daarentegen is in de VS erg sterk maar buiten de VS klein. Het grootste probleem voor een overname lijkt tot nu toe altijd de Hershey Trust te zijn.

Dit Hershey Trust is in 1905 opgericht door de eigenaar van Hershey. Dit fonds heeft 80% stemrecht van de aandelen Hershey en gebruikt de inkomsten van het belang in Hershey om een kostschool voor 2.000 kinderen te financieren. Deze privé school biedt gratis toegang voor leerlingen en behoort tot de rijkste scholen ter wereld. Het belang van het Hershey Trust is met name het behouden van de school en niet zozeer maximaal rendement voor aandeelhouders. Tot op heden is dit altijd genoeg geweest voor het fonds om alle vorige overnamepogingen te blokkeren.

Mondelez heeft hier reeds rekening mee gehouden en vooraf al concessies gedaan, zo zou Mondelez bereid zijn geweest de naam van het toekomstige bedrijf Hershey te noemen en het hoofdkantoor naar Pennsylvanië te verhuizen. Deze voorwaarden voor het overnamebod waren dus redelijk gericht op het overtuigen van het Hershey Trust, echter de overnameprijs was nog erg laag.

Het aandeel van Hershey werd in 2014, 2015 en 2016 gemiddeld rond de $90-$100 verhandeld op de beurs met enkele uitschieters naar $83 en $110. Een koers van $95 betekent met 220 miljoen uitstaande aandelen een marktwaarde van bijna $21 miljard.  Als Hershey in 2016 $900 miljoen winst maakt betreft het een koers-winst verhouding van ruim 23. Dit is niet goedkoop maar voor een sterk merk als Hershey ook niet extreem duur. Een overnameprijs zou hier in mijn ogen een premie van minstens 30% bovenop moeten doen en het bod van $107 betekent ‘slechts’ een premie van 13% ten opzichte van de $95 per aandeel.

Ik verwacht dan ook dat Mondelez deze of de komende week het bod verhoogt naar minimaal $123 per aandeel. Ik zal 15 juli 2016 schrijven of dit wel of niet is uitgekomen.