Wednesday, October 27, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Top 3 Aandelen voor de komende 20 jaar?

Top 3 Aandelen voor de komende 20 jaar?

Zoals bekend is beleggen voor de lange termijn een stuk makkelijker en veiliger dan op de korte termijn. Niemand weet of er volgende week wel of niet een onverwachte crisis uitbreekt die voor maanden of jaren de koersen van aandelen omlaag brengt.

Over een langere termijn is soms beter te voorspellen dat sommige bedrijven het ook over 5, 10 of zelfs 20 jaar nog steeds erg goed zullen doen. Bij deze willen we graag een oefening doen, stel dat je slechts 3 aandelen (in bedrijven, niet in indexfondsen) kunt bezitten en er 20 jaar niet in mag handelen. Kortom je ontvangt vandaag een erfenis van €100.000 en je moet deze direct investeren in 3 verschillende aandelen en over 20 jaar kun je hiervan met pensioen gaan. Welke zou je kopen?

We geven zelf een voorschotje.

Om te bepalen welke drie aandelen we zouden kopen kijken we naar een paar langetermijn trends en met name naar de mogelijk down-side, met slechts aandelen in drie bedrijven is één bedrijf wat de 20 jaar niet overleeft veel te kostbaar, de basis eis is dus dat ze allemaal over 20 jaar nog bestaan en het liefst nog erg winstgevend.

Voor de up-side kijken we naar enkele lange-termijn trends, hierbij denken we aan de opkomende middeklasse in Azië, deze trend is al enige tijd bezig en lijkt de komende jaren  en wellicht decennia nog door te zetten.

Een conservatieve aandelenkeuze die hierbij past is Coca-Cola. Het bedrijf groeit nog steeds flink in China en India en profiteert van de snel groeiende groep mensen die meer te besteden krijgt. Het bedrijf heeft een grote aanwezigheid en nog grotere winstgevendheid.

Een tweede trend is wereldwijd een combinatie van zowel groei van vakantie/reizen en van entertainment. Deze gaat samen met een grotere middeklasse en snel groeiende groep rijken.

Het best passende bedrijf hierbij is Walt Disney. Mensen van over de hele wereld vliegen naar Disney parken om met hun kinderen deze ervaring te delen. Steeds meer mensen hebben het geld om de hard stijgende entree kaartjes te kunnen en willen betalen. Er is wereldwijd géén concurrent die in de buurt komt. In combinatie met het intellectueel eigendom op tal van karakters en het constante uitbrengen van films en merchandise weet Disney al decennia mensen te vermaken en hoge winsten te behalen.

Tot slot is de digitalisering van de wereld en de groei van het internet nog steeds een sterke beweging waar je met een lange termijn investering niet omheen kunt. Omdat we het hier hebben over een erg lange termijn investering waar we weinig risico willen nemen valt een bedrijf als Facebook of Apple af. Het is te onzeker of deze producten en diensten over 10 jaar nog wel zulke marktleiders zijn als op dit moment het geval is. Ook de zogenaamde ‘everything store’ Amazon valt af omdat dit bedrijf nauwelijks winst maakt. Hoe weten wij of ze dit in de toekomst wel gaan doen. Hiervoor valt onze keuze op Google (oftewel Alphabet). Dat het bedrijf groeit is duidelijk en ook de winstgevendheid staat buiten kijf. Daarbij lijkt de kans op faillissement of toenemende concurrentie ook nog klein.

Dit zijn dus onze drie picks voor de komende 20 jaar: Alphabet, Walt Disney en Coca-Cola