Monday, September 27, 2021
Home > Beleggen in Aandelen > Van Beleggen leer je Sparen

Van Beleggen leer je Sparen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik na het behalen van mijn rijbewijs een betere fietser werd. Het standpunt vanuit de chauffeur gaf me veel inzicht in het verkeer ook mijn gedrag als fietser veranderde.

Hetzelfde fenomeen ervaar ik nu weer als het op beleggen en sparen aankomt. Deze twee dingen kun je goed los van elkaar zien, veel mensen sparen wel zonder te beleggen. Andersom komt waarschijnlijk minder vaak voor maar mensen met een flink vermogen kunnen actief beleggen zonder nog actief bij te sparen.

Het inzicht kwam bij mij met name voort uit het rendement dat je met beleggen behaalt. Wie uitgaat van 5% per jaar kan bij een belegging van €1.000 rekenen op €50 aan rendement. Of dit nu uit de aandelenkoers of uit dividend wordt behaald laat ik even ter zijde. Het gaat mij erom dat het best veel geld kost om €50 per jaar aan rendement te behalen. Als je dit dus andersom bekijkt scheelt het weer erg veel vermogen als je minder rendement nodig hebt. Kortom je jaarlijkse lasten met €100 verlagen scheelt alweer €2.000 die je niet hoeft te investeren.

Zo hebben we onlangs ons abonnement op Spotify opgezegd. Dit kost ‘slechts €10 per maand oftewel €120 per jaar. Als je dit bespaart is dit vergelijkbaar met €2.400 aan te investeren vermogen.

Er is een kanttekening te maken bij deze vergelijking, het kan natuurlijk zo zijn dat je beleggingen veel harder groeien dan de 5% en dat tegelijkertijd het Spotify abonnement elk jaar goedkoper wordt. Het gaat hier dan ook niet om de exacte getallen maar om de manier waarop je naar een besparing kunt kijken vanuit het oog van de belegger.