Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > Zelf Beleggen – De Voor- & Nadelen

Zelf Beleggen – De Voor- & Nadelen

Van de eerste 17 zoekresultaten in Google voor ‘zelf beleggen’ leiden er 14 naar een online broker of bank. Dit is waarschijnlijk niet de beste plek om te verkennen of je wel of niet zelf moet gaan beleggen. De tijd dat de bank een onafhankelijke wijze man was die je adviezen gaf over je vermogen is (helaas) voorbij.

Gelukkig zijn er genoeg plekken op internet waar je wel nuttige informatie kunt vinden. We verwijzen in dit artikel dan ook naar diverse interessante websites terwijl we de voor- en nadelen van zelf beleggen verkennen.

Hoe kun je zelf beleggen

Sinds 1999 kent Nederland de particuliere online beleggersbank Alex, opgericht om de mogelijkheden voor particulieren te vergroten. Inmiddels is het aantal online beleggersbanken ook wel online brokers genoemd flink toegenomen. Enkele bekende Nederlandse online brokers naast Alex zijn: DeGiro, Binck, Lynx, Todays Groep. Een internationale broker is Plus500.

Hoewel zij onderling enigszins verschillen hebben ze allemaal gemeen dat het een stuk goedkoper is voor particuliere beleggers om bij een online broker te beleggen ten opzichte van een reguliere bank zoals de ING of de Rabobank. Met name de transactiekosten per aan- of verkoop van een aandeel zijn een stuk lager. Ook de beheerkosten zijn flink lager, broker DeGiro werkt zelfs volledig zonder een vorm van beheer fee.

Dit zijn gelijk twee belangrijke aspecten voor de particuliere belegger om in de gaten te houden, de transactiekosten en de beheerkosten.

VOORDELEN

100% controle

Wie zelf beleggen verkiest boven een beleggingsfonds heeft 100% zelf controle over welke aandelen wel of niet gekocht worden. Zo kun je op deze manier gemakkelijk bedrijven en sectoren waar je persoonlijk niet achter staan uit je eigen portfolio laten, bijvoorbeeld defensie, olie en tabak.

Aanpasbaar voor je persoonlijke situatie

Een beleggingsportfolio is anders voor iemand die 25 jaar oud is dan voor een persoon van 65 jaar. Door het maken van je eigen portfolio kun je vanaf het begin je eigen plan trekken en ook bij verandering van je persoonlijke leven de aanpassingen weer snel zelf doorvoeren.

Lagere kosten

Elke tussenpersoon kost weer geld, hoe meer je zelf doet en hoe minder gebruik je maakt van andere personen en/of diensten hoe meer je kunt besparen. Een goedkoop indexfonds zoals een Vanguard tracker kost vaak maar 0,2% per jaar. Echter andere beleggingsfondsen rekenen kosten die kunnen oplopen tot wel 1 of 2% van je portfolio per jaar.

Band met Investeringen

Wanneer het met een beleggingsfonds slecht gaat is het voor mensen gemakkelijk afscheid te nemen. Het is tenslotte maar een fonds en je kunt je geld net zo gemakkelijk investeren in een ander fonds. Echter wanneer je zelf direct aandelen van 30 verschillende bedrijven in je beleggingsrekening hebt staan wordt dat anders. Wanneer dit bedrijven zijn waar je vertrouwen in ziet en je de toekomst positief inschat is het niet zo gemakkelijk afscheid te nemen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een crisis meer geneigd bent je aandelen vast te houden ondanks dat de koers omlaag gaat. In het geval van aandelen zoalsUnilever of Microsoft wordt je persoonlijk dagelijks geconfronteerd met hun nuttige producten en diensten. Je ziet ook de mensen om je heen dagelijks betalen voor deze producten. Dit geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat je niet te wispelturig zult handelen.

NADELEN

Minder resultaat

Er is één belangrijk nadeel bij het zelf beleggen ten opzichte van het beleggen in een index fonds, gemiddeld behalen beleggers minder rendement dan de index. Dit is over de langetermijn altijd het geval, let wel het is een gemiddelde aanname, er zijn altijd beleggers die wel beter dan de index presteren.

Grotere kans op eigen fouten

Waar je bij een index fonds automatisch in erg veel aandelen tegelijk instapt moet je dit bij je eigen portfolio zelf doen, je maakt je eigen aandelen selectie. Hierdoor is er een grote kans dat je een ‘fout’ maakt en een enorm succesvol bedrijf over het hoofd ziet.

ALTERNATIEVEN

Wie niet zelf wil beleggen kan kiezen uit tal van mogelijkheden, deze vallen echter meestal ofwel onder een ETF/index tracker of onder een beleggingsfonds.

ETF/index tracker

Een ETF is een Exchange-Traded Funds dat er op gemaakt is om een index te ‘volgen’, daarom worden ze ook vaak index trackers genoemd. In tegenstelling tot veel beleggingsfondsen probeert een ETF het dus niet beter te doen dan de index maar precies deze koers te volgen. Dit is gebaseerd op resultaten waaruit blijkt dat beleggingsfondsen het meestal slechter doen dan de index. De ETF is verhandelbaar als een normaal aandeel en een belegger kan met een erg kleine inleg al een enorme spreiding creëren. De beheerkosten van een ETF zijn soms zo laag als 0,1% terwijl beleggingsfondsen regelmatig jaarlijkse beheerkosten van rond de 1% in rekening brengen. Dit verschil van 0,9 procentpunt betekent bij een beheerd vermogen van €50.000 al €450 aan extra kosten per jaar, over een periode van 10 jaar dus al €4.500 aan extra kosten.

Enkele bekende aanbieders van ETF producten wereldwijd zijn:

Beleggingsfondsen – Actief of Passief

Wie kiest voor een beleggingsfonds kan kiezen uit actieve en passieve beleggingsfondsen. Er zijn duizenden aanbieders van beleggingsfondsen die elk hun eigen ‘unieke’ insteek hanteren voor een zo hoog mogelijk rendement. Bekijk bij beleggingsfondsen altijd de beheerkosten, ook wel de Total Expense Ratio (TER) genoemd). De volgende vijf fondsen behoorden tot de Top 5 van de Gouden Stier 2015:

  • ASN Duurzaam (0,86% beheerkosten)
  • JP Morgan (1,15% beheerkosten)
  • Blackrock (1,07% beheerkosten)
  • AB – W.P. Stewart Holdings (1,75% beheerkosten)
  • Robeco (0,82% beheerkosten)

Bekijk de beleggingen en kosten van deze fondsen via www.morningstar.com

ALGEMENE ADVIEZEN

Laten we beginnen met het beste beleggingsadvies “luister niet naar de experts”. Grappig genoeg is dit dan ook weer een advies van beleggingsexpert Warren Buffet. Verder zien we enkele adviezen voor beleggen vaak terugkomen en wordt dit in het algemeen als wijs ervaren, garanties zijn er echter nooit en je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen beslissingen (zelfs wanneer je besluit iemand anders verantwoordelijk te maken).

Spreiden

Wie voor een beleggingsfonds of een ETF kiest zal al snel een redelijke spreiding in het portefeuille hebben, echter ook bij de aankoop van aandelen is spreiding vaak aanbevolen. Hoe goed één bedrijf ook is, er kan altijd een ramp gebeuren die niemand verwacht, denk aan bijvoorbeeld fraude, waardoor de prestaties van het bedrijf jarenlang onder de maat zijn.

Niet teveel handelen

Beperk de transacties tot een minimum, niet alleen kost elke transactie geld, het is ook niet elke keer de goede keuze. Als een bedrijf 6 maanden terug een degelijke investering leek is het vreemd als dit nu weer 180 graden is gedraaid. Het kan af en toe nodig zijn om in te grijpen maar voorkom een wekelijks of zelfs dagelijks handelen. Dit nijgt teveel naar het zogeheten ‘timen van de markt’ terwijl de meeste investeerders het erover eens zijn dat ‘time in the market’ beter is dan ‘timing the market’.

Langetermijn

Aandelen kopen met een korte horizon van laten we zeggen 1 jaar of minder leidt tot speculatie. Bij een dergelijke korte termijn ben je als belegger volledig afhankelijk van het marktsentiment. De daadwerkelijke prestaties van het gekozen bedrijf hebben zo te weinig invloed. Denk in termijn van jaren, het liefst vijf of 10 jaren en de kans dat je een goed bedrijf selecteerd dat over 10 jaar meer winst maakt is een stuk groter dan dat je binnen een jaar op een hogere koers hoopt.

Kopen wat je begrijpt

Het grote voordeel van kopen wat je kent en begrijpt is dat je het ook begrijpt als het tijdelijk slecht gaat. Zo voorkom je de fout om op het laagste punt te verkopen omdat je eigenlijk geen idee hebt wat er aan de hand is. Wanneer je het aandeel Google in je portefuille had tijdens de kredietcrisis en je zag dat het bedrijf nog steeds het aantal gebruikers en adverteerders wist te verhogen is het niet zo lastig om het aandeel te behouden.

LEUK om verder te lezen…

Boek: The Intelligent Investor, door Benjamin Graham

Boek: The Snowball: Warren Buffet and the business of life, door Alice Schroeder

Website: Seekingalpha.com

Blog: Theconservativeincomeinvestor.com