Monday, September 27, 2021
Home > Achtergrond > BitCoin

BitCoin

Het elektronische betalingsnetwerk Bitcoin is een nieuw type netwerk om onderling (p2p) snel en veilig te kunnen betalen. Het netwerk is gebaseerd op een blokketen (blockchain) waarbij transacties in een openbaar register geplaatst worden en deze vervolgens door het netwerk geverifieerd worden. Het netwerk is niet in handen van een commercieel bedrijf zoals het geval is bij de creditcard. Daardoor zijn de kosten erg laag. Er is ook géén centrale autoriteit, er is dus géén bank of instantie die rekeningen kan blokkeren.

Enkele Voordelen:

  • Lage transactiekosten
  • Géén eigenaar netwerk
  • Niet afhankelijk van landen/valuta oorlog/ goudprijs
  • Hoeveelheid Bitcoins in het systeem is gelimiteerd

Aangezien het Bitcoin netwerk een nieuw fenomeen is blijft het uitleggen en begrijpen lastig. De volgende twee filmpjes doen een goede poging waarbij de eerste het wat simpeler houdt en de tweede dieper op de techniek ingaat.
simpele video uitleg

Technische video uitleg:

Waar kan ik betalen met Bitcoin
Aan de ene kant kunnen we zeggen dat het aantal plaatsen dat Bitcoins accepteert enorm toeneemt, met inmiddels meer dan 100 duizend locaties. Een handige plek in Nederland is bijvoorbeeld thuisbezorgd.nl. Echter in het dagelijkse gebruik zijn er eigenlijk nog maar weinig plekken waar je met Bitcoins kunt betalen. Een leuk initiatief is bijvoorbeeld http://www.arnhembitcoinstad.nl.

Beleggen in Bitcoin
Voor de belegger is Bitcoin niet zo interessant, het is vergelijkbaar met andere valuta waar je vermogen in kunt stallen. De basis is dat de koers inderdaad kan fluctueren maar dat je niet investeert in iets wat waarde toevoegt, het maakt en verkoopt niets. Kortom indien je net als goud en dollars een andere vorm van valuta zoekt kan het een optie zijn, wie op korte termijn er rendement mee probeert te behalen is meer aan het handelen dan aan het beleggen.