Wednesday, January 19, 2022
Home > Achtergrond > PE ratio – Koers-Winst verhouding

PE ratio – Koers-Winst verhouding

Een veel gebruikte manier om de waarde van aandelen te analyseren is het kijken naar de koers-winst verhouding (in het Engels Price/Earnings ratio oftewel PE-ratio). Dit is handige manier om een erg simpele eerste indruk te krijgen van het bedrijf en de aandelenkoers. Is de koers-winst verhouding hoog betekent dit dat je een hoge prijs betaalt voor de hoeveelheid winst die je ervoor terug krijgt.

Stel dat een aandeel een PE van 20 heeft betaal je €20 per €1 winst, je maakt dan ongeveer 5% rendement. Wanneer een aandeel wordt verhandelt tegen een PE van 40 betaal je €40 voor €1 winst en heb je een rendement van 2,5%. Dit is zoals gezegd een simpele eerste stap voor het analyseren van een aandeel. Andere aspecten zijn bijvoorbeeld de groei van het bedrijf en de balans (hoeveel eigen vermogen en schulden).

De gemiddelde koers-winst verhouding over de afgelopen 100 jaar is 15.6, oftewel een index heeft over de lange termijn een gemiddelde PE van 15.6, per aandeel kan dit natuurlijk weer sterk verschillen.

Aangezien het gemiddelde momenteel op 23.93 ligt wordt er vaak gesproken van een overgewaardeerde markt. Als je van rond de 24 naar ongeveer 16 wil zakken betekent dit een daling van ruim 30%. De huidige markt lijkt dus duur, te duur wellicht. Dat wil echter zeker niet zeggen dat de koersen de komende jaren niet kunnen stijgen. Hoe duur de markt namelijk momenteel ook is volgens deze PE, het is echter wel flink lager dan de pieken van 1999, 2003 en 2009.

shiller-pe-ratio-1950-2016

Een belangrijke vergelijking bij het waarderen van aandelen is de rente. Een alternatief voor beleggen in aandelen is namelijk gewoon sparen op een spaarrekening. Zoals te zien is in onderstaande grafiek is de rente sinds de jaren ’70 alleen nog maar gedaald (op enkele oplevingen na). Dit verschil is ook nog eens vrij groot, in de jaren ’70 waren er periodes met een rente van 15% en tot aan 2000 was een rente van 5% of meer erg normaal. Door deze rente daling is een stijging in de koers winst verhoudingen van aandelen erg goed te verklaren.

source: tradingeconomics.com

Wie namelijk zonder risico 5% rente krijgt op een spaarrekening is wellicht niet bereid een groter risico met een aandeel te lopen voor een vergelijkbaar rendement. Maar nu momenteel de rente op spaarrekening onder de 1% staat is een aandeel kopen ook tegen een PE van 25 nog steeds interessant, dit betekent dat je 4% rendement maakt in plaats van 1% rente.

Analisten die voorspellen dat aandelen snel weer naar een gemiddelde terugkeren doen dit gebaseerd op de lange geschiedenis. En over de echt lange termijn (meer dan 10 jaar) geloof ik dat dit uiteindelijk wel zal gaan gebeuren. Echter de ECB en de FED geven weinig signalen dat het waarschijnlijk is dat we binnen 5 jaar al een rente van 4% of meer gaan zien.

Ook is het belangrijk bij het kopen van aandelen naar elk bedrijf op zich te kijken. Zoals altijd is een gemiddelde namelijk niet gelijk verdeeld, terwijl de SP500 een PE Ratio van 23,5 heeft staat de Dow Jones op een stuk redelijker 18,8. Je kunt er zelfs voor kiezen te beleggen in aandelen van Apple, IBM en Disney welke alle drie (ruim) onder de PE 20 zitten op dit moment. Bedrijven als Facebook, Google en Amazon halen het gemiddelde daarentegen weer flink omhoog.