Wednesday, January 19, 2022
Home > Forex > Durf jij nog te beleggen in olie?

Durf jij nog te beleggen in olie?

Het is nog maar 18 maanden geleden dat we een olieprijs van boven de $100 erg normaal vonden. Sterker nog, de verwachting was in het algemeen dat dit alleen nog maar ‘kon stijgen’. Olie is tenslotte schaars en eindig, daarbij wordt het voor tal van toepassingen gebruikt en hebben we ook nog te maken met een groeiende wereldbevolking en een sterk opkomende middenklasse in Azie. Niet zo gek dat er zelfs voorspellingen rondgingen van $200 per vat.

Echter in een periode van slechts enkele maanden is deze comfortabele positie achter ons gelaten en lijkt een olie koers van $50 de nieuwe standaard te zijn. Niet zo gek dat weinig mensen nog durven te beleggen in olie. De vraag is natuurlijk, wie heeft er gelijk? De conventionele belegger die de ups en downs van olie kent en vol vertrouwen anticipeert op een terugkeer naar het ‘oude gemiddelde’ van $100? Of de belegger die de huidige veranderingen als een trend ziet en het einde van het olietijdperk inluidt? Linksom of rechtsom, beleggen in olie is mij te risicovol. Beide beleggers kunnen gelijk hebben, echter dit geldt ook voor beleggers in Apple ten opzichte van beleggers in Samsung, wie heeft gelijk, ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat er grote veranderingen plaatsvinden in de sector. En veranderingen zijn vaak slecht voor de winstgevendheid. Gaat Shell nu bijvoorbeeld wel weer in nieuwe energie investeren? En denken ze daar dan een vergelijkbare winst uit te kunnen halen? Tegelijkertijd zie ik veel in een wereldwijde daling van energieprijzen in het algemeen. Zonnepanelen worden tenslotte goedkoper, dus waarom zou de prijs van energie stijgen?