Tuesday, October 27, 2020
Home > Beleggen in Aandelen > Valuta effecten op Aandelen Portfolio

Valuta effecten op Aandelen Portfolio

Één van de effecten van de Brexit was een flinke daling van de GBP tegenover de USD. Deze daling liep op tot ongeveer 10% op de piek (of het dal). Dit betekent dat Amerikaanse aandeelhouders van bedrijven uit de UK hun vermogen met 10% zagen dalen enkel door het effect van valuta, afgezien van de nog ongeveer evengrote daling op de Londense beurs zelf.

Hoe moet je als belegger dergelijke valuta effecten in je portfolio verwerken en moet je er wel iets tegen doen? Voor veel Nederlandse beleggers geldt dat zij naast Nederlandse aandelen met name Amerikaanse bedrijven in hun portfolio hebben, voor hen heeft een dalende dollar een vergelijkbaar effect. De dollar is nu vrij sterk dus de kans is aanwezig dat er over de komende 5 jaar weer een periode van een dalende dollar komt.

Hoewel Amerikaanse bedrijven zoals Coca-Cola, VISA, Nike, Starbucks aan de NYSE genoteerd zijn en hun winsten in Dollars berekenen is vooral van belang waar het bedrijf zijn omzet en winst behaald, is dit grotendeels in de VS dan is het dollar effect zeker van belang. Echter bij wereldwijd opererende bedrijven is het effect erg klein. Voor hen betekent een dalende dollar juist een positief valuta effect in de winsten. Kortom de waarde van het aandeel gaat voor Europeanen op het eerste gezicht wat omlaag als de dollar daalt, echter de hogere winsten zorgen vervolgens meestal dat de koers weer wat stijgt wat de totale waarde weer in balans brengt.

Indien je juist op zoek bent naar bedrijven die hun winsten grotendeels in de VS behalen kun je kijken bij bijvoorbeeld Dr Pepper, Hershey en Realty Income.