Wednesday, January 19, 2022
Home > Beleggen in Aandelen > Aandelen Coca-Cola kopen?

Aandelen Coca-Cola kopen?

Introductie

Wie aan het aandeel The Coca-Cola Company (oftewel Coca-Cola) denkt ziet wellicht enkel het zoete drankje voor zich, het bedrijf is echter zoveel meer. Het grootste dranken bedrijf ter wereld begon 130 jaar geleden inderdaad enkel met het verkopen van de populaire frisdrank Coca-Cola. Inmiddels verkoopt het bedrijf echter meer dan 3.800 verschillende drankjes en heeft het een marktwaarde van bijna $200 miljard. Van de duizenden verschillende merken die het bedrijf verkoopt zijn er 20 merken goed voor meer dan $1 miljard aan omzet per jaar. De meest bekende drankjes die onder de paraplu van dit bedrijf vallen zijn: Coca-Cola, Fanta, Sprite, Minute Maid, Simply, Powerade, Aquarius en Vitaminwater.

Groei

Dat het bedrijf groot en sterk is zal niemand ontkennen, echter veel zorgen worden geuit omtrent de groei van Coca-Cola. De groei in de Westerse landen is al tijden wat lager, echter in Azie is nog steeds flinke groei te zien, 5% groei van volume in China en 4% groei van volume in India in 2015. Daarnaast zit het bedrijf niet stil en investeert het in andere merken die meer groei zien. Zo heeft het in 2014 Innocent overgenomen, sinds 2014 een positie in het energiedrankje Monster opgebouwd en in 2016 de soja drank Ades overgenomen. Zo maken ze gebruik van een merk dat flinke groei ziet, nemen ze het merk over en geven dit vervolgens toegang tot hun logistieke systeem wat het bereik vergroot.

Dit laatste onderdeel is een erg sterke kracht van Coca-Cola. Het bedrijf heeft het grootste distributiesysteem wereldwijd en het is voor concurrenten lastig tot onmogelijk om buiten Coca-Cola om een wereldwijde dekking te creëren.

Dividend

Veel beleggers kopen aandelen Coca-Cola vanwege het betrouwbare dividend. Coca-Cola betaalt sinds 1920 elk kwartaal dividend uit aan haar aandeelhouders en heeft dit nu de afgelopen 54 jaar consequent verhoogd. Gemiddeld wordt er rond de 3% dividend uitbetaald, vervolgens wordt deze uitkering één keer per jaar met een percentage van tussen de 5% en 10% verhoogd.

Warren Buffet

De meeste bekende aandeelhouder en supporter van het bedrijf Coca-Cola is natuurlijk Warren Buffet. Warren Buffet investeerde in 1988 $1 miljard dollar in het aandeel en heeft tot op de dag van vandaag niet verkocht, hij is nu via zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway voor ongeveer 9% eigenaar van The Coca-Cola Company, zij hebben 400 miljoen aandelen.

Conclusie

Het aandeel Coca-Cola is zoals ze zeggen een erg defensief aandeel. Ook in de tijden van de paniek zoals tijdens de kredietcrisis blijft het bedrijf wereldwijd haar producten verkopen. De spreiding van de omzet over de ruim 200 landen zorgt ervoor dat één land in crisis weinig effect op het totaal heeft. Hoewel de afhankelijkheid van de drank Coca-Cola zelf nog steeds groot is wordt deze wel steeds kleiner. Zoals reeds genoemd het bedrijf heeft nu 20 merken die al meer dan $1 miljard aan omzet per jaar genereren. Daaronder zijn er ook nog 16 merken die tussen de $500 miljoen en de $1 miljard aan omzet per jaar inbrengen. Hiermee wordt de verdeling van de omzet over verschillende merken steeds groter.

Indien je geïnteresseerd bent in het kopen van aandelen in The Coca-Cola Company dan kun je deze vinden aan de New York Stock Exchange onder de ticker KO. Het aandeel is vaak wat duurder dan gemiddeld op basis van de koers-winst verhouding, deze is geregeld boven de 20. Morningstar geeft voor de forward P/E momenteel 21.5 aan, zie morningstar voor meer cijfers.

Coca-Cola koersdoel 2020:

Bronnen: